IMG_4306.JPG

TOERIMSE FANATISME

PHOTOGRAPHY
 

11

DE FANANTIEKHEID VAN TOERISTEN

Op mijn avontuur door Chili maakte ik een vierdaagse tocht door de Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo, een natuurgebied tussen Chili en Bolivia. Via verschillende vergezichten werden we met de auto door het park geleid, van de Red Stones naar de Uyuni zoutvlaktes. Wauw wat was dit alles machtig mooi. Ik kreeg het gevoel dat ik een ontdekkingsreiziger was die elke keer weer opnieuw een stukje van de wereld had gevonden. Als of ik de eerste was die daar zijn voeten neer ging zetten vanuit de wereld daarbuiten. Maar toen ik nog is even goed over deze gedachten ging nadenken bedacht ik mij in eens dat ik hier helemaal niet als eerste was en zeker niet als laatste. Ik keek nog is goed om mij heen en schrok van wat ik zag.​

DSCF0525.JPG
DSCF0533.JPG

Ik zag her en der allerlei kleine achterblijfselen, van flessen dopjes tot aan wc-rolletjes. En toen ik nog is goed ging kijken viel mij het in eens op dat iedereen druk aan het fotograferen was. Maar niet van de omgeving maar vooral van zichzelf. Oké ik moet toegeven ja ik heb ook een foto van mijzelf laten maken, maar de manier waarop deze mensen te keer gingen met selfie sticks in alle denkbare positie, je kan er zo een olympische sport van maken. En dan ook gelijk de foto willen versturen terwijl we midden in de onbewoonde wereld zijn waar zeker geen wifi is of überhaupt een andere verbinding. Ik werd er niet goed van. Kijkt nu niemand waar we echt zijn? Waar we staan? Waar we naar toe gaan? En dan ook nog is je sporen achterlaten. 

IMG_4310.jpg
IMG_4309.jpg

Het gevoel van Floris als ontdekkingsreiziger ebte steeds verder weg en uiteindelijke dacht ik, dit is gewoon een grote toeriste attractie, driehonderdvijfenzestig dagen per jaar, dag in dag uit. Want morgen staat hier weer een nieuw groep met precies het zelfde idee. En daarna weer, en weer en weer en weer. Er komt geen einde aan. Het enige einde wat er komt is dat die national park wordt overspoeld met toeristen die allemaal fanatiek zichzelf op de foto willen zetten maar het hele park eigenlijk vergeten en verwoesten. 

DSCF0531.JPG

Het ontdekken van nieuwe onbekende plekken is overgegaan in een reclame commercial van jezelf laten zien dat je er toch echt geweest bent en het plaatje niet van internet hebt geplukt. Wat een toerisme fanatisme. 

IMG_4308.jpg
IMG_4311.jpg
71E4F203-C36C-4214-A98C-00145BE8EADC-436