SCHOUWBURG

AMSTERDAM

PUBLIC INSTALLATION
 

8

IN BEWEGING MET HET PODIUM

Voor de Amsterdamse Schouwburg zijn we bezig geweest met het maken van een decor waarin drie scenes bekeken kunnen worden. Vanuit het verhaal van Jungle Book ben ik bezig geweest om te kijken op wat voor een manier ik dit op een andere manier kan laten zien dan dat er normaal naar een

theatervoorstelling wordt gekeken. Wanneer ik zelf naar een voorstelling ga heb ik altijd last van het stilzitten. Lang stil zitten in een positie is lastig. Daarnaast heb ik lange benen en verander ik in mijn stoel vaak van houding. Vanuit dit punt kwam bij mij het idee om meer interactie te maken. Meer interactie met wat er op het podium gebeurt.

VERPLAATSEN NAAR DE GROND

Meer je best moeten doen om bepaalde dingen te kunnen zien in plaats van alleen maar recht voor je uit te kijken. Ik wilde een manier bedenken waardoor je meer in het verhaal zit in plaats van dat je er naar kijkt. Deze vertaling heb ik letterlijk gemaakt. Ik heb het podium verplaatst naar een speciaal podium wat gebouwd is op de stoelen die op de begaande grond. Een groot rond plateau waar de voorstelling op plaats kan vinden.

Door gebruik te maken van verschillende cirkels waar verschillende verhaallijnen op afgespeeld kunnen worden wil ik gaan kijken of er op deze manier meer beweging in het toeschouwen van een voorstelling kan komen. Met interactie tussen publiek en voorstelling.

Doordat ik het podium verplaats naar de ruimte midden in de schouwburg is het belangrijk dat er in de gaten gehouden wordt dat er van alle kanten nog naar gekeken moet kunnen worden. Er kan goed gewerkt worden met de hoogte van de Amsterdamse Schouwburg. Door de installatie in het midden te plaatsen kan de complete hoogte van het gebouw gebruikt worden.

Uiteindelijk ben ik gaan werken met de drie gebieden die erbij komen kijken wanneer een voorstelling tot stand komt. Dit zijn het podium, de coulisse en achter de schermen. Deze drie scenes ben ik gaan gebruiken om de kijker een compleet beeld te kunnen geven van een theatervoorstelling. Je moet alle kanten die bij een voorstelling komen kijken kunnen zien en kunnen kijken hoe het gaat en hoe er voorbereid wordt. Net zoals bij een film wanneer je de after-movie en de behind the scenes hebt.

DE HOOGTE IN

DRIE SCENES

Door op het podium in het midden drie schuine wanden te plaatsen ontstaan er drie ruimtes, het podium, de coulisse en achter de schermen. Door het platform te laten draaien kun je tijdens het optreden van alle kanten van de voorstelling genieten. Daarnaast door schuine wanden kan je al een beetje zien van wat er komen gaat op het volgende podium. 

ACTIEF IN JE STOEL

In de wanden zitten alle verschillende onderdelen verwerkt zoals panelen die kunnen worden gebruikt voor de verschillende scenes. Door het steeds veranderen van het zicht blijf je actief in je stoel en door dat je meer wilt zien zal je houding ook steeds veranderen.

360 GRADEN

Het podium draait in een langzaam tempo rond. Hierdoor kan je van alle onderdelen die er komen kijken bij een theatervoorstelling genieten. Van de voorstelling op het podium tot aan de voorbereiding voor dat er het toneel op wordt gegaan. Maar ook alles wat er achter de schermen gebeurt als voorbereiding om de voorstelling goed te laten verlopen. Op deze manier wordt er een actieve voorstelling gegeven die 360 graden te volgen is.

IMG_6990.JPG