PUBLIC SPACE​

SPEELTUIN RISICO 

Dit project zoomed in op de hedendaagse functie van de speeltuin. Spelen is de dominante activiteit in de cultuur van het dagelijks leven van kinderen. Maar is de speeltuin nog steeds de plek waar kinderen leren door te spelen om te gaan met de maatschappelijke basis principes in het leven uitproberen op kleine schaal? De speeltuin is de plek waar ze worden gedwongen zichzelf te leren hoe ze zich moeten ontwikkelen bij het nemen van beslissingen, het oplossen van problemen en het reguleren van emoties. Opzoek naar risico om hun fysieke grenzen te achterhalen en te testen. Kijkend en werkend met de speeltuin in mijn straat. Sluit deze speeltuin nog wel aan op de behoeftes van de kinderen? Is er nog ruimte om de basisregels van sociaal gedrag te ontdekken en je persoonlijke grenzen te achterhalen?

 

Als ik naar de speeltuin kijk, zie ik een overontworpen, volledig beschermde, veilige speelruimte in het raster waar nu geen ruimte is om je eigen grenzen te testen. De speelobjecten zijn in een bepaalde vorm geplaatst en kunnen op één specifieke manier worden gebruikt. Er is geen ruimte voor persoonlijk initiatief. Op wat voor manier ontstaan ​​deze ontwerpen voor speeltuinen. Is er enige vorm van communicatie waar kinderen naar op zoek zijn in een speeltuin? Wie bepaalt wie er speeltuinen plaatst in de stedenbouwkundige vorm van woonwijken. Waarom zijn speeltuinen vaak geen onderdeel van de stedenbouwkundige vorm, maar een geïsoleerd object in de ruimte.

 

Deze geïsoleerde plek communiceert niet met de ruimte eromheen. De geïsoleerde ruimte die voor de kinderen is gemaakt, geeft geen antwoord op de vraag waar kinderen naar kijken. Dit heeft tot gevolg dat de kinderen buiten de speelruimte dicht bij het verkeer spelen of naar plekken gaan die niet gemaakt zijn om te spelen, zoals verlaten gebouwen. Het zo veilig mogelijk maken van de geïsoleerde speeltuin met de verschillende soorten speeltoestellen achter een hek die de kinderen moet beschermen voor het verkeer resulteert in een tegenovergestelde veiligheid situatie. De ruimte rondom de speelruimte is open en vrij te gebruiken maar niet betrokken bij het straatoppervlak. De auto ziet de speeltuin op het allerlaatste moment wat resulteert in gevaarlijke situaties.

 

Voor het zoeken en ontwerpen van de juiste speeltuin gebruikte in het werk van Aldo van Eyck en Bruno Munari. Hoe ze met speeltuinen werken vanuit de primaire vormen en de stadsarchitectuur in hoe mensen reageren op ruimtes. Werken met het artikel van Mariana Brussoni om het belang van risicovol spel in de ontwikkeling van kinderen en sociaal gedrag te ontdekken. Kijkend naar de visie van Johan Huizinga over het element van spel in het leven van de mensen. Door samen met De NIJHA Speeltoestellen fabriek de oorsprong van de speeltuinen begrijpen en de gedachtes achter de ontwerpen van speeltoestellen. In combinatie met het praten met de kinderen uit de buurt, scholen en uit verschillende steden om erachter te komen wat de perfecte speelruimte is voor kinderen die past in de stedenbouwkundige ruimte van de woonwijk in mijn straat.

 

Dit resulteert in een nieuw ontwerp voor de speeltuin in mijn straat waarbij de speeltuin en de publieke ruimte samen werken en kinderen maar ook mensen worden uitgedaagd in het bewegen in de buitenlucht. Het verkeer bij het binnen rijden in de straat er door middel van minimale details wakker wordt geschut met dat het niet een nieuw gebied binnen rijd waar speelden kinderen actief zijn.

OP DIT MOMENT WORDT ER HARD GEWERKT OM HET GEHELE PROJECT MOOI OP DE WEBSITE TE KRIJGEN!

NEXT