BINNEN BUITEN

PROJECT

AMSTERDAM

PUBLIC SPACE​

6

MET HET GROEN DE STRAAT OP

Voor het project Public Design ben ik bezig gegaan met een plek tegenover mijn huis in Amsterdam. Ik woon in Amsterdam West aan de Admiraal de Ruijterweg. Tegenover mijn huis bevindt zich een klein park met bijbehorende speeltuin van Aldo van Eyck. Dit park is gelegen in een open bouwblok wat niet veel voorkomt in Amsterdam. Op wat voor en manier kan ik de buurt laten weten dat er dichtbij huis een park plus speeltuin aanwezig is? En op wat voor een manier is dit open bouwblok ontstaan? Amsterdam West is ontwikkeld als open tuin stad maar nu is de open tuin verscholen achter een groot hek werk. Op wat voor manier kan de openheid van de publieke ruimte weer terug komen in het straatbeeld.

VAN HEK WERK NAAR FUNCTIE​

Om criminaliteit en vandalisme te voorkomen wordt het park s ’avonds om tien uur gesloten. De volgende ochtend om acht uur wordt de toegang weer geopend. Het park wordt afgesloten door een groot hekwerk met grote spijlen boven op zodat in de avond niemand er in kan. Naast dat er in het midden van het bouwblok een park en speeltuin zit is het ook bijzonder dat dit een van de weinige open bouwblokken in Amsterdam is die aan twee kanten open is. Dit komt door dat er vroeger een papier- en drukfabriek in het bouwblok aanwezig was, daarnaast heeft door dit bouwblok voor dat er gebouwd werd een beek gelopen genaamd De Krommerdt. Dit is ook de reden dat het park in het midden lager licht dan alles er omheen. Ook heeft dit stadsdeel lange tijd de Krommerdt geheten. Bij de aanleg van Amsterdam West zijn de ideeën gebruikt van Berlage die hij heeft toegepast in Amsterdam Zuid. Daarnaast moest Amsterdam West de naam krijgen dat staat voor Westelijke Tuin Stad. Veel groenstroken en veel bomen en contact maken vanuit huis naar de straat.

 

Ik heb een plan gemaakt waardoor dit park met speeltuin meer aanzien krijgt, dat de mensen die er in de buurt wonen weten dat er een park dichtbij is waar ze naar toe kunnen. Door te kijken naar de drie punten die ik in mijn onderzoek ben tegengekomen, het open zijn, de connectie naar de straat maken, en het contact maken met elkaar ben ik begonnen. Wat mij het meeste stoorde aan het aanblik was het onvriendelijke ontoegankelijke hekwerk, en daar wil ik wat mee gaan doen.

SPELEN OP STRAAT

Op wat voor een manier kan ik er voor zorgen dat de ruimte binnen in het bouwblok meer gezien wordt. Op wat voor een manier kan ik duidelijk maken dat er binnenin een speeltuin van Aldo van Eyck ligt met veel groen er omheen. Met deze gedachten ben ik aan de slag gegaan om te kijken hoe ik de omgeving meer kan betrekken bij dit gebied. Hoe kan het een betere connectie gemaakt worden tussen binnen en buiten.

Door op de plek van het hek een, zie het als een rode loper, te maken die het park binnen in het bouwblok verbindt met de straat. Het materiaal te verbinden met de gevels je zo een trechtervormig idee krijgt waarmee je het park in wordt geleid.

IN DE HEKKEN ZITTEN

Het hek op te delen in verschillende panelen die stuk voor stuk omgebogen kunnen worden tot bijvoorbeeld een tafel of overkapping waar onder je kan schuilen tijdens de regen, een bankje waar samen met de buren even bij gepraat kan worden terwijl de kinderen in de speeltuin spelen et cetera. Maar wanneer ze allemaal overeind staan een dicht hekwerk is voor het afsluiten in de avonduren.

IEDEREEN MAG HET ZIEN

Door van het hekwerk een gebruiksvoorwerp te maken dat verbonden staat met het park en de speeltuin binnen in het bouwblok en wat doorloopt naar de straatkant. Wanneer het hek open is kan het in verschillende functies gevouwen worden. Hier kunnen de mensen uit de buurt samen komen, maar bijvoorbeeld ook gebruiken om dingen voor de buurt te organiseren. Op deze manier is het beter zichtbaar vanuit de straatkant dat er binnen in dit open bouwblok een groenstrook ligt met speeltuin waar iedereen gebruik van mag maken.

7