ALLEMAAL SAMEN EEN

AMSTERDAM

IMG_6241.jpeg
PUBLIC SPACE

4

TWEE KEER DE PRIJS VAN MIJN FIETS

Parkeren in de stad Amsterdam wordt met de dag moeilijker, met de auto ben je al minimaal een uur opweg naar een plekje maar met de fiets wordt het ook steeds lastiger. Om te voorkomen dat die niet direct wordt gesloten zoekt iedereen een plek om hem met een hangslot die twee keer de prijs is van de fiets is vast te maken aan een object dat vast staat in het beton in de grond. Zelf heb ik drie sloten op mijn fiets om te voorkomen dat iemand ermee vandoor gaat en zoek ik altijd een plekje waar ik hem aan vast kan zetten. Hierin ben ik natuurlijk niet de enige in waardoor er een enorme chaos ontstaan rond om allerlei verschillende object in de straat. Voor dit project focus ik mij de locatie voor mijn huis waar ik dagelijks gebruik van maak.

STAPELEN

De minimal natuur en de bomen hebben het zwaar te verduren. Fietsen wordt op elkaar gestapeld om via via vast te worden gezet aan de stevige wortels van de boom. De stevige zware hangsloten beschadigen stam van de boom, de gezondheid van het minimal groen in de stad komt hierdoor in het gering. Er ontstaan er rijen dikke fietsen die de doorgang van het lopende verkeer wat gebruikt maakt van de stoep wordt geblokkeerd. Wanneer er in het fietsenrek geen plek meer is wordt de prullenbak gepakt, lantaren paal, bushalte en ga zo maar door. Alle losse elementen wordt gepakt om de fiets vast te maken.

IMG_6218.jpeg

Alle losse elementen staan naast elkaar hun eigen functie uit te voeren met elk hun eigen door dachten design voor het beste gebruik. Maar naast de functie die ze hebben gekregen op tekentafel krijgen te ook nog een ongevraagde functie en er ontstaat een enorme chaos voor het oog. Op wat voor een manier kan je er voor zorgen dat deze verschillende elementen meer gaan samen werken zodat er een rustiger beeld in de straat ontstaat?

IMG_6222.jpeg
IMG_6207.jpeg
IMG_6102.jpeg

LIJN STRUCTUUR

De objecten lijken door de drukke bezetting een aaneengesloten deel zonder enige eigen vorm, structuur en doorgang. De straat ziet er uit als een chaos. Door alle verschillende elementen samen te voegen tot een geheel in een lijn ontstaat er een duidelijke structuur waar de verschillende functies in verwerkt kunnen worden.

CCF20062019.jpg
CCF20062019_3.jpg
CCF20062019_5 kopie.jpg
CCF20062019_4.jpg

Door te spelen met een grid dat ontstaan vanuit de basis vorm in de bushalte. Door die vorm door te voren over het gehele geheel van alle elementen die er staan op de kleine oppervlakte ontstaan er een verbinding en samenwerking tussen de objecten. Door te kijken in het grid en de objecten die los staan de verwerken in een duidelijke geheel.  Een heldere en duidelijke design waarin de functies zijn verwerkt en beter tot hun recht komen. Het parkeren van je fiets en het wachter op het ov komt niet in conclaaf met de functies in de ruimte.

CCF20062019_5.jpg

Door het maken van een constructie waarbij de vorm een lijn is waar alle objecten in samen komen, een duidelijke en gestructureerd object ontstaat. De functies en de lijn kunnen worden weggewerkt in de straat. Door de overkoepelende lijn is het duidelijk waar welke functie hoort en waar je je fiets kunt parkeren. De lijn zorgt ervoor dat het minimale groen op een simpele manier beschermd wordt zodat er geen fietsen op komen te staan en het de kans krijg the gaan groeien. De fietsen hebben nog steeds de ruimte om overal aan vast te worden gemaakt maar de lijn houd de vrijheid voor gebruik van de verschillende elementen. De fiets overwoekeren de functies niet meer.

Schermafbeelding 2020-05-26 om 14.26.46.

Door in de bushalte een groen object te plaatsen met bijvoorbeeld klimop, is het mogelijk dat dit kleine groen de complete lijn kan gaan volgen en er daardoor een grote groen constructie ontstaat in de minimale afmetingen van de drukke stad.

Schermafbeelding 2020-05-26 om 14.25.33.
Schermafbeelding 2020-05-26 om 14.25.43.
Schermafbeelding 2020-05-26 om 14.26.23.
IMG_6241.jpeg

"Het maken van één elementen met alle functies

voor meer groen voor iedereen in de stad waar de ruimte beperkt is"

IMG_9844.jpg