MUZIEK HUIS AMSTERDAM

PUBLIC BUILDING​

2

VANUIT DE DRAAI NAAR AMSTERDAM

Voor de gemeente Amsterdam ben ik bezig geweest met een muziekhuis waarin kleine concerten, lezingen et cetera. gehouden kunnen worden. De locatie waarop dit ontwikkeld moest worden is van beperkte vierkante meters. Hierdoor ben je erg beperkt in de kant die je op wilt gaan.

Ook moet er goed rekening gehouden worden met de omwonenden. Dit komt doordat het perceel waar het muziekgebouw op gerealiseerd moet worden aan het einde ligt van een doodlopende weg. Aan de Dijkgracht liggen verschillende woonboten, maar ook populaire plekken waar veel Amsterdammers graag heen gaan zoals Hannekes Boom. Op dit moment is het perceel in gebruik voor afvalcontainers en een plek om te draaien met de auto. Want de weg loopt dood dus wanneer je weer weg wil moet je met je auto ergens kunnen keren.

VAN FUNCTIE NAAR VORM

Op dit moment is het perceel in gebruik voor afvalcontainers en een plek om te draaien met de auto. Want de weg loopt dood dus wanneer je weer weg wil moet je met je auto ergens kunnen keren. Dat draaien met de auto was voor mij een aanknopingspunt om daar eens verder over na te denken en iets mee te gaan doen. Want verder in de straat is daar geen ruimte voor dus deze functie moet blijven.

DE LIJN NAAR CONNECTIE

Vanuit de draaicirkel die aangegeven wordt op de grond ben ik gaan kijken wat ik met de overgebleven ruimte kan doen. De connectie met Amterdam moest duidelijk aanwezig zijn. Dit door de ruimte en het water op een juiste manier met elkaar te verbinden. De lijn die de draaicirkel voor de auto's maakt heb ik als inspiratie genomen om een ruimte beeld te gaan maken waar verschillende functies in verwerkt kunnen worden.

Op deze manier ontstaat er vanuit het praktisch gemaakte draaicirkel een aantal verschillende vormen. Vanuit die vormen ben ik op zoek gegaan hoe ik uiteindelijk een ontwerp heb kunnen maken waarbij de lijn de vorm van het gebouw maakt die het water plus Amsterdam plus de locatie met elkaar verbindt.

VIA DE LUCHT NAAR HET WATER NAAR AMSTERDAM

Door de lijn vanuit de draaicirkel omhoog te laten komen en door de lucht naar de grond, door de grond en naar het water te laten glijden die vervlogens zijn weg terug vind de lucht waar uiteindelijk het gebouw onder en in ontstaat. Hierdoor ontstaat er half onder de grond een bruikbare ruimte. Wanneer je op dit verzonken platform staat kijk je precies over het wateroppervlak en sta je direct in contact met het water. De lijn eindigt wijzend naar Amsterdam en maakt zo de connectie met het oude stad centrum. Het zwarte vlak zorgt voor bescherming tegen de regen en de zon en zorgt voor de juiste akoestiek.

ALLES ONDER DE GROND​

Door de lijn het contact met het water te laten opzoeken gaat de toegang naar het podium 1,5 meter de grond in. Hierdoor komt er ruimte vrij om de wc, bar, keuken en garderobe te plaatsen onder de weg. Door vanuit het podium de trap nog eens 1,5 meter naar beneden te laten gaan ontstaat er onder de weg een ruimte met de een hoogte van 3 meter waar alle functie in geplaatst kunnen worden. 

3

NEXT PROJECT