IMG_8844.JPG

ELECTRICITEITSKASTEN

AMSTERDAM

URBAN DESIGN

1

DE ELEKTRICITEITS KASTJES

De elektriciteitskastjes zijn stilstaande objecten in de drukte van de stad. Ze trekken zich niks aan van het verkeer, de voorbij fietsende en wandelende mensen, de wemelende massa. De kastjes vormen momenten van rust in de chaos. Ze doen je realiseren waar je bent, waar je even wilt blijven en waar je naartoe wilt.

Door te kijken naar de manier waarop mensen de elektricitetiskastjes als verblijfsplaats gebruiken in de drukte van de stad en door het bestuderen van de houding die men dan aanneemt, is het project tot stand gekomen. Het kastje heeft een nieuw jasje gekregen die de aard van het kastje als rustpunt in de menigte accentueert en de voorbijganger aanmoedigt er even te verblijven. Zo ontstaat er een bewust en onbewust een moment van stilte en sereniteit in de druisende massa.

Schermafbeelding 2018-10-09 om 18.49.00.

KASTEN IN DE STAD

De kasten hebben het flink te verduren maar houden zich staande en doen hun werk in alle drukte. Ze vinden de rust in de drukte en trekken zich er niks van aan. Wanneer ik langer begin te kijken zie dat het voor veel mensen een rustpunt is in de drukte van alles. Je kan er even je tas op kwijt, je kan er even tegen aan staan, je kan er de kaart van de stad even op leggen om te zien wat de volgende stop wordt. Er ontstaat een ontmoetingsplek, verzamelplek, stilte plek in de druk van alles. Een communicatie plek waar iedereen zijn mening op kwijt kan. Of het nu mag ja of nee, of er nu ruimte voor is ja of nee.

Wanneer ik door de stad heen fiets zie ik op verschillende plekken dat er op verschillende manieren gebruikt wordt gemaakt van deze kasten. Er wordt een biertje aan gedronken, er wordt even in de tas gezocht, of het wordt gebruikt als meetingpoint waar je met je vriend of vriendin hebt afgesproken of er wordt even tegen aan geleund wanneer er moet worden gewacht. Hoe kan ik er voor zorgen dat deze plek nog aantrekkelijker wordt om er kort te verblijf, om er in de massa je rust moment te pakken en even de tijd krijgt om, om je heen te gaan kijken van waar je nu eigenlijk bent, en daarna je route weer op te pakken en door te gaan naar het volgende punt.

6v0mc5tvTs+UZigdJacSgA.jpg

JE MOMENTJE PAKKEN

Wanneer ik door de stad fiets zie ik op verschillende plekken dat op verschillende manieren gebruik wordt gemaakt van deze kasten. Er wordt een biertje aan gedronken, er wordt even in de tas gezocht, of het wordt gebruikt als meetingpoint waar je met je vriend of vriendin hebt afgesproken of er wordt even tegen aan geleund wanneer er moet worden gewacht. Hoe kan ik er voor zorgen dat deze plek nog aantrekkelijker wordt om er kort te verblijf, om er in de massa je rust moment te pakken en even de tijd krijgt om, om je heen te gaan kijken van waar je nu eigenlijke echt bent, om daarna je route weer op te pakken en door te gaan naar het volgende punt.

fullsizeoutput_1b1.jpeg
CCF07122017_6.jpg
IMG_2289.jpg

DE KASTEN DIE WE KENNEN

De kasten die we overal zien staan worden voor 80% gemaakt in het een Nederlandse fabriek in Haaksbergen. Maar hoe is dit huidige ontwerp ontstaan? Is er uberhaupt overnagedacht? 

Na een bezoek aan de fabriek werdt alles duidelijk. De kastjes beginnen als een platteplaat aan het begin van de fabriek waarbij ze met de bijbehorende offerte hun weg wanen door de fabriek. Ze worden als een doosje in elkaar gevouwen zodat ze honderd procent waterdicht zijn. Naderhand wordt er een dak opgezet met eventueel accessoires aan de zijkanten voor het tegen gaan van beplakingen van bijvoorbeeld posters.

W5Hj7eycR+ylhTd6YEctDA.jpg

WAAR ALLES SAMEN KOMT

De kasten moeten een grotere rol krijgen in de het straatbeeld. Naast de ze de functie hebben om er voor te zorgen dat de energie wordt omgezet naar laagspanning wat gebuikt kan worden in huishoudens. Naast deze functie zijn zij ook getransformeerd naar communicatiemiddel waarbij iedereen op een bepaalde manier zijn mening kan geven of van zich kan laten horen.

 

Dit moet ook zeker zo blijven. Want de kasten staan midden tussen de mensen en kunnen dus goed laten zien wat wie waar van vindt. Het is een communicatiemiddel buiten de communicatie die wij al hebben en met ons meedragen.

 

De kasten moeten worden getransformeerd naar een punt die je even uit de massa trekt en je even laat beseffen van waar je bent. Een korte rustpauze en dan weer door.

Op wat voor een manier kan het vouwen van de kasten samen met het korte verblijf samenvoegen naar een bruikbaar object in de massa van de stad?

CCF18122017_2.jpg
CCF18122017_4.jpg
CCF18122017_2.jpg
CCF18122017_4.jpg
CCF18122017_2.jpg
CCF18122017_4.jpg

Na aanleiding van de houdingen die worden aangenomen bij de kastjes ben ik gaan ontwerpen om een formule te ontwerpen die om de kastjes heen gebouwd kan worden zodat het tijdelijk gebruik van de kasten gepromoot. De kasten veranderen van in de weg staande objecten naar bruikbare korte rust punten en bewust wordings punt van stilte en sereniteit in de druisende massa.

CCF15052018_4.jpg
rjIqgWT3RCeloXscVe%GDA.jpg
CCF15052018_3.jpg

EEN CASE VOOR DE KASTEN

Door het combineren van het vouwen van de originele kasten en de houding die mensen aannemen tegen de kasten ben ik tot het ontwerp gekomen. Een metalen case die als een hoes over bijna elke kastje heen gehangen kan worden. Uit de case komen verschillende gevouwen vormen waar iedereen zijn eigen invulling aan kan geven. Er tegen aan hangen, er op zitten, hangen noem er maar op. De eigen invulling staat helemaal vrij net zoals men nu met de kastjes om gaat.

IMG_8847.JPG

EEN MOMENT VAN RUST EN REALISATIE

"De kasten zijn getransformeerd naar een rust moment in de druisende massa om even een moment van rust en stilte te creëren en zo te zien waar je nu eigenlijk echt bent"

IMG_8870.JPG
IMG_8894.JPG
IMG_8954.JPG

"DE LAAGSPANNINGSKASTEN EEN PUNT IN DE MASSA WAAR ALLES IN DE DIRECTIE OMGEVING SAMEN KOMT"

IMG_6903.JPG