IMG_2120 3 kopie.JPG
URBAN DESIGN PROJECT
In samenwerking met:
Michaela Litsardaki 
Chris Chau

HERONTWIKKELING HAVENGEBIED KÖPING

HET CENTRALE MIDDENPUNT

De haven van Köping was ooit het middelpunt van de stad, de plek waar al het dagelijkse leven zich omheen afspeelde. Maar door de groei van Koping en de komt van nieuwe industrie verwijdende de haven steeds meer aan de zijlijn. Koping breide uit aan alle kanten maar niet aan de kant van het water. Grote toegangs wegen worden aangelegd en overschaduwen de mooie oude haven, waar nog steeds historische panden staan die terug denken aan de tijd dat dit het middenpunt was van alles.

Schermafbeelding 2020-12-11 om 09.55.41.

Nu wordt de haven nog altijd gebruikt voor het parkeren van recreatieboten en is er helemaal in begin van de haven nog ruimte voor vrachtschepen voor de plaatselijk industrie als YARA. Maar wanneer je goed kijkt zijn er nog altijd dingen gaande rondom de haven. Zo is er een zelf gebouwd skatepark, en in een van de gebouwen een museum en zelf een restaurant. Maar door de niet ontwikkelde openbare ruimte is die allemaal niet te zien.

IMG_2136.JPG

Dit project focust zich om Köping over dertigjaar. In dertigjaar wil Köping het gehele industriegebied beter georganiseerd hebben. Ruimte hebben gemaakt voor woningen en appartementen voor alle lagen van de bevolking. In dit project hebben wij geprobeerd doormiddel van mapping en ontwerp schetsen de haven opnieuw weer het middelpunt van de stad te laten worden.

Door onderzoek doen en de verschillende kaarten te maken met daar in gevonden informatie komt er naar voren wat de juiste manier is om deze plek te her ontwikkelen en het oude historisch naar voren te laten komen.

Typology Maps_.jpg

Stads Karakter Plattegrond

Typology Maps_2.jpg

Volumebouw samenstelling Köping 

Typology Maps_4.jpg
Typology Maps_3.jpg

Transport en hoofdwegen netwerk

Grondgebruik aangegeven in verschillende kleuren

MIX EN MATCH

Er is goed te zien dat Köping zich vooral heeft uitgebreid aan de noord kant van de haven. Dit komt vooral door de snelweg de E18 die er is komen te liggen. Ook omdat de auto de overname nam van vervoer over water is het wegen netwerk in de stad flink uitgebreid. Köping is een mix van hoog en laag bouw, groot en kleine, duur en betaalbare woningbouw. Op de kaart met de voorzieningen is goed te zien dat er een gat zit tussen de woongedeeltes. Dit wordt op gesplitst door grote sportvelden en industrie. Dit zorgt ervoor dat koping een goede en een slechte kant heeft waar met woont, in de volksmond. Zie er als binnen of buiten de ring van Amsterdam wonen.

De continue uitbereiding van Köping heeft ervoor gezorgd dat de eenheid in de stad op dit moment ver te zoeken is. De grote wegen, de industrie die dicht tegen het stad centrum aan ligt en de altijd al bestaande waterlijn zorgt voor een mix van allerlei verschillende onderdelen dicht op elkaar. 

Köping_0.1.jpg

Binnen nu en 30 jaar moet de zware industrie verder van het oude centrum liggen. De haven moet weer het centrum worden van de stad, met nieuwe functies en opties om gebruik van te maken. Vanaf hier begint ons ontwerp proces om de haven niet leven in te blazen.

Ons doel is ook om de stad terug te brengen naar de 15 minuten concept. Dit bekend dat elk basis behoeft in minder dan 15 minuten van waar je woont ligt. Dit zorgt ervoor dat de fietsen en lopen het voornaamste vervoer wordt en mensen meer de auto laten staan. 

Door te bekijken welke functie er waar in Köping te vinden zijn en dit in een kaart inzichtelijk te maken kunnen we goed weten welke functies er verwerkt moeten worden. Op deze manier kan het niet te ontwikkelde gebied op de juiste manier vormgegeven worden.

4.Walking 1.jpg
4.Walking 2.jpg

Door te bekijken welke functie er waarin Köping te vinden zijn en dit in een kaart inzichtelijk te maken kunnen we goed weten welke functies er verwerkt moeten worden. Op deze manier kan het niet te ontwikkelde gebied op de juiste manier worden vormgegeven.

Gezondheid.jpg

Gezondheidszorg 

Scholen.jpg

Educatie faciliteiten 

Winkels.jpg

Winkelgebied

GROEN

Ons plan voor het nieuwe gebied was om veel groen te gebruiken en de oude haven weer naar voren te laten komen. Door de voorkomen dat dit veel zou gaan lijken op de bestaande groenvoorzieningen in Köping hebben we onderzoek gedaan naar hoe de parken en groenstroken er op dit moment uit zien. Ook dit is weer door middel van een kaart zichtbaar gemaakt.

Köping public spaces.jpg
1 Köping public spaces.jpg
2 Köping public spaces.jpg
3 Köping public spaces.jpg
2 Köping public spaces.jpg

Op deze manier hebben we alle juiste informatie gevonden om een passend ontwerp te maken voor koning in 2040. De stad die dan niet meer de lelijkste stad van Zweden is maar de mooist stad van Zweden met een binnen haven waar bewoners van de stad samen kunnen komen in de mooie seizoen die Zweden kent. 

overall vision.jpg
27091911.JPG

Urban Park in de Haven

Voor dit project hebben we de focust gelegd op het ontwerpen van de haven met nieuwe functies en een concept ontwerp te maken voor het nog te ontwikkelen woonwijk waar nu nog industrie zit. Urban Park Binnenhaven zoals we dit project noemen wordt de locatie vol activiteiten voor iedereen, voor in de zomer en voor in de winter, voor jong en voor oud.

PP KOPING FINAL.jpg
0.1PRO2_Bouma_Chau_Litsardaki_WEB.jpg
0.1PRO2_Bouma_Chau_Litsardaki_WEB.jpg

Het project Urban Park in de Haven 2040 brengt een verjongde en levendige gemeenschap en ruimte naar de binnenhaven van Köping, creëert een stedelijk park langs de gastenhaven (gästhamn) met een promenade, recreatieve en culturele voorzieningen, en maakt een verdere ontwikkeling van woonwijken in de toekomst mogelijk.

 

Het stadspark, als vlaggenschip van het project, zou de eerste fase van de ontwikkeling zijn, gericht op het creëren van een uitnodigende en centrale plek die een verscheidenheid aan verschillende activiteiten kan herbergen, die kunnen variëren van culturele festivals, kleinschalige concerten en shows, tentoonstellingen, en nog veel meer.

 

In de tweede fase van de ontwikkeling zou een woongemeenschap van 15 twee tot drie verdiepingen tellende gebouwen aan de oostzijde van het in onbruik geraakte spoor aan de noordzijde van de haven worden gerealiseerd. De ontwikkeling zou leiden tot de bouw van ca. 158 appartementencomplexen.

 

De derde fase van de ontwikkeling richt zich op de gemengde industriële en commerciële gronden aan de zuidwestelijke zijde van de haven. In deze fase wordt een mix van gebruiksmogelijkheden gerealiseerd, van eengezinswoningen, meergezinsappartementen, winkel- en bedrijfsruimten. In deze fase zou c:a 65 eengezinswoningen en 207 meergezinswoningen worden gerealiseerd.

 

 

PRO2_Bouma_Chau_Litsardaki_WEB.jpg

Het oude treinstation, wat nu fungeert als restaurant, kan gerenoveerd worden naar de moderen standaards wat een perfecte diner plek wordt ik in het park.

 

Referentie: The Standard Kopenhagen, Denemarken

 

Het afgesloten nieuwe gebied in de nieuwe haven van Köping is het hele jaar veilig te gebruiken, in de zomer als zwembad en in de winter om te schaatsen.

 

Referentie: Canal Zwemclub Brugge, België

Het bestaande spoorwegmuseum, samen met nieuwe commerciële ontwikkeling zorgt voor een commercieel creatief centrum wat samenwerkt met nieuwe ondernemingen en werkgelegenheid in de stad.

 

Referentie: Media Evolution City Malmö, Zweden

Grenzend aan het cultureel-commercieel centrum ligt een nieuw skatepark, dat ook als ingangspunt voor het stadspark fungeert. Het is een ontmoetingsruimte aan de zuidkant van de haven.

 

Referentie: Lemvig Skatepark

Lemvig, Denemarken

De bestaande boothuizen aan de noordzijde van de haven zouden worden herbestemd om een nieuw stadsplein te creëren, dat de mogelijkheid heeft om verschillende activiteiten, beurzen en festivals te organiseren. Eén rij boothuizen zou actief in gebruik blijven.

 

Referentie: SALT

Oslo, Noorwegen

Een brug aan de oostzijde van de binnenhaven is het sluitstuk dat de noord- en zuidzijde van het stadspark in een volledige lus verbindt, hierdoor kunnen de parkgebruikers aan beide kanten van de haven lopen, wandelen, rennen en fietsen, er is snellere verbinding tussen de overige industriegebieden en het treinstation.

 

Referentie: Lille Langebro

Kopenhagen, Denemarken

Aan de noordzijde van de haven ligt de nadruk op het creëren van open, groene ruimte met actieve recreatieve voorzieningen. Op basis van inspiratie uit Kopenhagen zou dit een uitstekende locatie zijn voor de plaatsing van speeltoestellen, met name in de stijl van Park 'n' Play.

 

Referentie: Park 'n' Play, Nordhavnen

Kopenhagen, Denemarken

Als onderdeel van de tweede ontwikkeling, een nieuwe woonwijk wordt hier gebouwd aan de haven. Gefocust op duurzaam wonen, en het reactiveren van eerder in onbruik geraakte gronden. Het ontwerp legt de nadruk op het afbakenen van de verschillen tussen volledig open publieke ruimtes en woonplekken.

 

Referentie: Krøyers plads

Kopenhagen, Denemarken

De bosbouw aan de zuidoostkant van de haven vormt een barrière tussen het bestaande industriegebied en het landschap van het stadspark en zijn woonwijken.

 

Referentie: Jardí Botàni de Barcelona

Barcelona, Spanje

Land Uses_A5_rasterized.jpg

De Nieuwe Binnen Haven van Köping in 2040