Koping 1.jpg

WAAR IS HET WATER IN

KÖPING?

PUBLIC SPACE​

9

SAAISTE STAD

Köping is een stad in het midden van Zweden. Gelegen aan een groot meer met een haven en er is een mooi oud centrum. In Nederland kun je deze stad misschien kennen van het televisie programma Kroongetuige. Des al niet te min in Köping uitgroepen tot de saaiste en soberste stad van Zweden. Daar moet verandering in komen. Op wat voor een manier kunnen we Köping een beter aanzicht geven meer leven in blazen en laten zien hoe mooie stad het nu eigenlijk wel niet is.

Schermafbeelding 2020-02-25 om 14.01.20.

Na het aantal keer bezoeken van Köping kwam ik er achter dat de stad in zijn geschiedenis veel te danken heeft aan de haven en het water waar het aan gelegen is. Het water was de toevoer voor de handel en bedrijven en maakte er veel gebruik van. Door de jaren heen heeft het transport over de weg het overgenomen en is het water op de achtergrond geraakt en verdwenen achter allerlei schuttingen en afschermingen.

IMG_8583.jpeg

CONTACT MET WATER

Maar het water komt nog altijd door de hele stad, vanaf de haven tot aan het oude centrum, door de stad verder Zweden in. Maar het contact met het water was compleet verdwenen. De waterlijn was verstop achter schuttingen, balustrades en betonnen afscheidingen. Alleen langs het oude centrum loopt een houten vlonderbrug die je laat lopen langs de waterrand maar echte direct contact met het water is niet mogelijk.

IMG_8506.jpeg
IMG_8496.jpeg
IMG_8538.jpeg

PASSEREN

Voor dit project heb ik mij gefocust op de locatie waarbij je Köping binnen komt rijden. Het moment wanneer je de brug over het water passeert en aan de je rechter-hand Köping ligt en aan de linker-hand de haven hebt en je door alle afschermingen totaal niet het idee krijgt dat je het mooie oude Köping passeert. Op wat voor een manier kan ik het aanzicht wanneer je Köping nadert veranderen en het mooi oude centrum met het water naar voren halen?

Köping_risk_map_25022020154533.jpg

Door een direct looppad te maken door en langs het water waarbij er direct contact gemaakt kan worden met het water zorgt ervoor dat het water fysiek weer aanraakbaar is. Vanuit de burg waar over je Köping binnen rijd is er direct zicht op het oude centrum met een nieuwe klein-plein voor het eerste oude gebouw. Op dit plein heb je verschillende opties om je weg te vervolgen. Of je volgt de route langs het water verder Köping in of je neemt de trap naar beneden voor het directe contact met het water. 

07012003.jpeg
Koping 2.jpg
Koping 1.jpg
Koping 5.jpg
Koping 3.jpg

Door de installatie op te bouwen uit verschillende niveaus is de toegankelijkheid van de instantie heel laag. Op deze manier zorgt het ervoor dat mensen snel deze route zullen kiezen en het weinig moeite kost om van de route gebruik te maken. Elke stap is maar 2 of 3 treden naar beneden, met maar een grote trap in het midden die ook weer op gedeeld is in verschillende delen met plateaus.

 

Het laagste pad wat op het laagste punt ligt is 60 centimeter onder het waterniveau waardoor je het gevoel krijgt dat je in het water staat. Door op dit zelfde level zit elementen in de installatie te plaatsen kun je zittend “in het water” bijvoorbeeld de eentje voeren. In de zomer zorgt dit er ook voor dat er direct en makkelijk in het water gezwommen of in de winter op het ijs geschaatst kan worden. 

 

Op deze manier wordt het water direct tastbaar voor de mensen in Köping en wordt het een aantrekkingpunt voor mensen om via deze manier Köping binnen te lopen en te bezoek en niet zomaar voor bij te gaan. 

EENTJES VOEREN

07012005.jpeg

CONTACT MET WATER

De gehele installatie wordt bij elkaar gehouden door een balustrade in vanaf de brug door loopt tot aan het water. Op deze manier is er één vorm en structuur wat terug komt op elk punt en waar je ook staat in de installatie. Zo wordt en blijft de gehele installatie één geheel, één vorm, één object.

Mexico Map Kaars.jpg