LICHTPLAN

KOLENKITBUURT

SOCIAL DESIGN
 

5

VERSCHIL MOET ER ZIJN

Vanuit Cascoland die projecten doen in de Kolenkitbuurt in Amsterdam Nieuw-West kwam de vraag om een project te maken om de verschillende culturen dichterbij elkaar te brengen. In de Kolenkitbuurt worden de verschillende appartementen blokken gerenoveerd of gesloopt en op de zelfde manier hergebouwd. Maar ook nieuw architectuur wordt toegevoegd. De Kolenkitbuurt is een buurt met veel verschillende culturen. Dit wil nog wel is met elkaar botsen. Daarnaast komt er bij dat bij de ene familie een nieuw huis krijgt, of een gerenoveerd huis of in het zelfde blijft wonen. Dit brengt bepaalde spanningen en jaloezie met zich mee. Op wat voor een manier ga ik een project maken waardoor alle verschillende mensen die samen in deze buurt wonen met elkaar om kunnen gaan, elkaar tegenkomen. Nieuwe sociale kringen maken. Met die informatie ben ik in de buurt op onderzoek gegaan, met mensen gaan praten, maar ook gaan kijken op wat voor een manier de Kolenkitbuurt nu wordt ingericht met alle nieuwe en bestaande gebouwen. Ook heb ik gekeken op wat voor manier de mensen die er nu wonen omgaan met de woning waar in ze wonen, hoe gebruiken ze die en hoe richten ze die in?

EIGEN BAAS OP BALKON

Elke appartement in de buurt heeft zijn eigen balkon. Een eigen ruimte die iedereen helemaal zelf mag indelen. Waar je eigen regels gelden en je de baas bent. Iedereen gebruikt deze kleine maar belangrijke vrije vierkante meters om zijn eigen wereld te bouwen. Het ene balkon wordt dichtgemaakt met gordijnen voor een extra kamer, terwijl het andere balkon dient als verlengde van de keuken. Iedereen zijn eigen kleine stukje waar je eigen regels gelden en waar jij de baas bent. Maar toch moet je op een bepaalde manier rekening houden met wat er naast je gebeurt, waar gebeurd dit nog meer? Waar ben je nog meer bezig met het maken van je eigen wereld?

STRAND BALKON

Wanneer je op het strand zit in de felle zon zoek je beschutting onder de parasol. Al die parasols naast elkaar zijn eigenlijk kleine balkonnetjes waaronder je je eigen wereld met je eigen regels hebt. Maar toch wanneer je iets nodig hebt even aan de buren kunt vragen of je iets mag lenen. Net zoals thuis. 

Die parasol ben ik gaan vertalen naar een lantarenpaal. Licht trekt mensen aan. Door te gaan kijken om een installatie te maken die kan verwerkt worden in het straatbeeld. Het creëren van een simpele en toegankelijke open plek voor iedereen.

VERVORMEN, VERSIMPELEN, MINIMALISEREN, EEN LIJN

LICHT OP STRAAT

Door de contouren van de parasol aan te houden en daar de verlichting op te plaatsen ontstaat er een lantarenpaal die symbool staat voor een vertaling van de verschillende balkons. Samen vormen ze op deze manier in het straatbeeld de bewoners. Dichter bij elkaar brengen met licht. De ruimte onder de lantarenpalen kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

CCF20062019.jpg