HERONTWIKKELING BIJLMER BAJES

REDEVELOPMENT ARCHITECTURE
 

6

OMBOUWEN

De Bijlmer Bajes is al een tijdje niet meer in gebruik als gevangenis. Op dit moment wordt het gebouw omgebouwd om asielzoekers een tijdelijk onderdak te bieden. Sinds september 2016 worden in de verschillende torens verschillende doelgroepen van asielzoekers ondergebracht. Er is van binnen al veel veranderd en ook aan de buitenkant is er geprobeerd om het gebouw een vriendelijkere uiterlijk te geven. Toch zijn er nog een heleboel punten waardoor de afstand tot het gebouw en jezelf blijft, en je er liever van wegblijft dan dat je er aandacht aan geeft en de onbekende wereld laat voor wat het is.

ONBEKEND

Doordat we voor het Bijlmer Bajes project naar dit asielzoekers centrum zijn gegaan was dit voor mij het eerste echte contact met een asielzoeker, en dat klinkt misschien een beetje gek. Daarvoor was een asielzoeker iemand in een nieuwsbericht wat op verschillende schermen voorbij kwam. Maar echt opzoeken en bij nadenken deed ik niet. Waarom zou ik er ook naar toe gaan, ik heb daar niks te zoeken, die mensen hebben niks aan mij. Hoe komt het dat deze wereld zo onbekend blijft? Waarom is die confrontatie zo lastig en wordt het maar vermeden en er omheen gelopen. Voordat ik er door dit project naar toeging en er daardoor mee in contact ben gekomen en mij bedacht, waarom heb ik dit niet eerder gedaan, waarom ben ik niet eerder langs geweest waarom is die confrontatie van opzoeken zo groot? Confrontatie punten. Confrontatie punten in de omgang maar ook in de architectuur van het gebouw daar ben ik mee aan de slag gegaan.

CONFRONTATIE

Door dit soort borden met teksten wordt het opzoeken van wat er achter gebeurt alleen maar groter. De confrontatie wordt veel lastiger. Je bent al bang voor iets waar van je totaal geen weet van hebt. Bang zijn voor het onbekende. Misschien is bang zijn niet het goede woord maar opzoeken en naar binnenlopen om te weten en te kijken hoe de asielzoekers het daar hebben gebeurt niet. Wanneer je toch de stapt neemt om naar binnen te stappen word je ontvangen alsof je gelijk alleen maar slechte bedoelingen hebt. Al dit soort confrontatiepunten ben ik gaan onderzoeken. Waar zitten al die confrontatiepunten in? In de architectuur en in de communicatie en allerlei andere factoren? Wat zorgt ervoor dat deze wereld zo onbekend blijft?

TOEGANKELIJK

Mijn doel is; Op wat voor een manier kan ik de Bijlmer Bajes laten opgaan in het stadsdeel? Hoe kan ik de confrontatie van het onbekende in architectuur toegankelijk maken? Wat kan ik er aan doen dat asielzoekers en Nederlanders elkaar tegenkomen zodat het onbekende bekend wordt zonder dat daar extra moeite voor gedaan moet worden.

Ik heb gekeken naar de routing rond om de Bijlmer Bajes en de routing in de Bijlmer Bajes. Kan ik door middel van routing en het laten lopen van wegen en paden het gebouw meer bij de stad betrekken? Kan ik door middel van routing de afstand en onbekendheid van wat er allemaal binnen gebeurd openbreken en de Bajes en de Stad samen laten smelten?

 

WEGEN VERLEGGEN, OPENBREKEN, OPENLATEN, GEEN BAJES MEER, LEVEN, GEZIEN WORDEN, VAN A NAAR B, FIETSEN, SPEELTUIN, GROEN

DWARS DOOR HEEN

Wanneer je kijkt naar de begaande grond bouwtekening van de Bijlmer Bajes zie je dat er een centrale gang dwars door het hele gebouw heen loopt. Het is een soort van straat die alle torens met elkaar verbind. Via deze manier werden gevangen afgeleverd bij de toren waar ze geplaatst werden.  

 

In deze gang licht ook een asfalt weg waar verkeer binnen de gevangenis zich over kon verplaatsen.

"Een gebied voor verschillende culturen, activiteiten, speel en sport gelegenheden met groen voor iedereen"

EEN GEBIED VOOR IEDEREEN ZONDER CONFRONTATIE

Door alle muren op de begaande grond weg te halen ontstaat er een gebied waar de doorgangsweg voor fietsers letterlijk door het gebouw heen lopen. De confrontatie met het gebouw wordt nu letterlijk gemaakt je kan er niet meer op heen.  De bestaande buitenverblijven die nu in de binnenplaatsen liggen bloot komen te liggen worden deze opgebouwd waar verschillende horeca gelegenheden van verschillende culturen in samen kunnen komen. 

 

Binnenplaatsen die nu open komen te liggen te verbinden met de omliggende gebieden worden deze gebieden met elkaar geïntegreerd en gaan de torens op in het stadsbeeld. 

De openbaren ruime komt letterlijk onder en rond de bestaande torens te liggen zo wordt het gehele gebied geïntegreerd in de stad en verdwijnt de barrière van de confrontatie die het gebied nu heeft. Door dat op de eerste verdieping er een zelfde soort straat loopt blijven de torens met elkaar verbonden en kunnen de bewoners elkaar binnen het gebouw bereiken en kan de functie die het nu heeft als AZC blijven bestaan voor zo lang nodig.  

 

De torens die ooit stonden voor een nieuwe manier van opsluiten door bijvoorbeeld alles open te houden wordt zo door getrokken naar de nieuwe bestemming van het gebied. Een gebied voor verschillende culturen, activiteiten, speel en sport gelegenheden met groen voor iedereen. De torens blijven staan maar krijgen een nieuwe invulling of houden hun bestaande invulling maar worden opgenomen in het stadsdeel en horen bij de stad waarvoor ze ooit gebouwd zijn.

NEXT PROJECT

7