AMSTELVEEN IS

AMSTELVEEN

3

PUBLIC SPACE
 

AMSTELVEEN IS GEEN AMSTERDAM

Vanuit de gemeente Amstelveen is de opdracht gekomen om met een plan te komen waardoor Amstelveen zich kan onderscheiden van Amsterdam.

Amstelveen wordt vaak gezien als een onderdeel van Amsterdam. Dit komt doordat Amsterdam steeds meer is uitgebreid maar Amstelveen ook. De twee steden liggen tegen elkaar aan. Wanneer je vanuit Amsterdam Amstelveen binnen rijdt en andersom heb je buiten de kleine blauwe borden niet door dat je in en uit de verschillende steden gaat. Hier moest iets aan veranderen vindt Amstelveen. Daarnaast wil Amstelveen laten zien dat ze bepaalde onderwerpen belangrijk vinden zoals, sport, kunst en cultuur en laten zien dat ze een groene gemeente zijn. Zowel in duurzaamheid als in de natuur. De locatie die ik heb gekozen om meer duidelijkheid te maken tussen Amsterdam en Amstelveen is het kruispunt aan de Amstelveenseweg en de Kalfjeslaan.

WAT KOMT ER ALLEMAAL VOORBIJ?

Ik ben mij gaan focussen op de drukste en meeste gebruikte grensovergang tussen de steden. Kijkend naar wat er allemaal gebeurt, hoe verplaatsen mensen zich, via de fiets, auto, bus? Hoeveel wordt elk vervoersmiddel gebruikt? Wat ligt er allemaal nog meer om dit kruispunt heen waar gebruik van gemaakt wordt? Op deze manier kreeg ik een heel goed en duidelijk overzicht met wat er allemaal op deze plek gebeurt, en dat is veel. Niet alleen het de hoeveelheid verkeer dat voorbijkwam maar ook de drukte in de bestrating, borden, bewegwijzering en ga zo maar door.

DUIDELIJK

Al die drukte was de start van alles weghalen, met een lege plek beginnen en te kijken hoe er op een duidelijke en frisse manier een grens aangeven kan worden waar alle benodigde verkeersinformatie in verwerkt kan worden.

VERANDEREN VAN DE HOOFDWEG​

Door het veranderen van de hoofdweg moet er gestopt worden en gekeken worden of er iets van links of rechts komt. Dit is ook het besefmoment dat er een andere stad in gereden word. Je moet letterlijk stoppen, uitkijken en doorrijden. Dit besef moment helpt mee in het realiseren van dat je Amsterdam uitrijdt en Amstelveen inrijdt.

BENADRUKKEN VAN HET GROEN​

Op het kruispunt is veel groen aanwezig. Aan de linker kant grenst het Amsterdamse bos en aan de andere kant een groep bomen die rond de kerk staan. Door alle drukte er tussenin lijkt het alsof het groen heel ver weg is. Door wat er tussenin ligt rustiger te maken en overzichtelijker zal het groen ook meer naar voren komen en kan er worden laten zien dat Amstelveen een groene gemeente is. 

HET BEKIJKEN VAN LEGE PLEKKEN

Op en rond het kruispunt zijn veel parkeerplekken aanwezig. Waaronder twee grote parkeerplaatsen. Deze zijn allebei niet volledig in gebruik. Hierdoor ontstaan er dode punten op het kruispunt. Met deze lege plekken die niet uitstralen van welkom in Amstelveen moet iets gedaan worden.

BENTHEM CROUWEL

INSPIRATIE PROJECTEN

GEEN REGELS

GEEN ORGANISATIE

SOCIALE CONTROLE

ZELF GOED KIJKEN

WETEN WAAR JE BENT

WETEN WAT ER AANKOMT

 

INSPIRATIE PROJECTEN

STRAKKE LIJNEN

HELDERE MATERIALEN

DUIDELIJK VORMEN

GROEN​ STROKEN

EEN GEHEEL

EEN PLEK EEN BEELD EEN GEHEEL

CHYUTIN ARCHITECTS

WAKKER WORDEN

Door middel van een tegel waarin verschillende hoogtes zijn weggewerkt ontstaat er een reliëf. Door dit reliëf word je wanneer je de grens overgaat wakker geschud en je weet dat je ergens anders bent. In het reliëf kunnen verschillende verkeersaanduidingen worden verwerkt. Denk aan fietspaden en zebrapaden. Ook kunnen er in de verschillende tegels groene stroken worden verwerkt waardoor het groen wat Amstelveen wil laten zien naar voren komt.